Page 17 - Strand Unikorn_Jordbruksfro 2015
P. 17

Charlotte Mohn Gaustad er utdannet kokk og har vunnet flere priser for sin kokkekunst. Vi kjenner henne også fra TV- reklamene til matprat.no. Per i dag drifter hun fir- maet Markestad AS hvor hun holder kurs i eget og
andres lokaler med hovedfokus på mat og helse.
Charlotte er levende opptatt av speltmelets for- treffelighet, både til brød- og kakebakst. Melet produseres ved Strand Unikorn avd. Storhamar. Leverandør er Norsk Spelt AS.
PÅ GÅRDEN • NR 1 2015 17
Påskelam med potet- og sellerirotmos
1 stk lammelår Salt, pepper
1 løk
2 gulrøtter
1 sellerirot
4 fedd hvitløk
Gni lammelåret inn med litt salt og pepper.
Skrell og del løk, gulrot og 1/4 av selleriroten i grove biter og legg det i en langpanne sam- men med knuste hvitløksfedd og rosmarinkvistene.
Ha vannet i langpannen og legg lammelåret oppå grønnsakene.
Sett i et steketermometer
i den mest kjøttfulle del-
en av låret. Stek på 125°C i ca 3 timer til kjernetempera- turen er ca 65°C.
Kok resten av selleriroten sammen med skrelte poteter i usaltet vann.
Hell av potetvannet og mos potetene sammen med smøret. Spe med melk til ønsket
2 kvister rosmarin
7 dl vann
8–12 poteter (2 per pers.) 100 gr smør
Melk
konsistens. Smak til potet- mosen med salt og pepper.
La kjøttet hvile på benken i minst 20 min før du skjærer i det.
Ha stekesjyen med grønnsaker i en kjele og kjør det sammen med en stavmikser. Sil deretter sausen og ha den tilbake i kje- len. Kok opp sausen og juster tjukkelsen med litt vann/kraft. Ha i en buljongterning hvis du ønsker en kraftigere smak.
Smak til sausen med salt, pepper, evt litt sitron og en skvett fløte.
Server ønskede grønnsaker til, for eksempel ovnsbakte rotgrønnsaker, grønne bønner med bacon, rosenkål eller en god salat.
Scones med spelt
100 gr sukker
200 gr smør
Saft og skall av 1/2 sitron, evt appelsin
2,5 dl melk
100 gr sammalt speltmel 250 gr siktet hvetemel
15 gr bakepulver
75 gr rosiner
50 gr valnøtter
Ha sukker og smør i en food- prosessor og kjør det sammen til det har blandet seg godt.
Tilsett resten av ingre- diensene, untatt rosiner og nøtter, og kjør det sammen til en deig.
Elt inn rosiner og grov- hakkede nøtter for hånd.
Ha deigen på en lett melete benk. Del deigen i 2, form de runde og trykk de litt flate, ca 3 cm.
Del hver runding i 4 kake- stykker og legg de på et stekebrett.
Pensle sconesen med litt melk og stek de på 225°C i ca 20 min, avkjøl på rist.
Serveres med seterrømme og syltetøy eller smør og brunost.
PÅ BORDET MED CHARLOTTE


































































































   15   16   17   18   19